15 November 2012

Sup Cendawan Campur

Alhamdulillah ari ni aku berjaya jugak masak sup cendawan. Walaupun sbnrnya aku ni xbrpa pandai bab2 cendawan ni. Slalunya aku juz beli cendawan tiram ja. Terasa plk nk buat kelainan.

So, ni bahan-bahannya:

  • bawang merah (dihiris), bawang putih (dihiris), halia (dihiris)
  • cendawan Shitake, cendawan Tiram Kelabu, cendawan Telinga Kera (ikut suka janji yg boleh dimakan)
  • Kobis, Carrot (ikut suka)
  • Su'un
  • Kiub ayam
  • garam
  • minyak masak
  • air
  • serbuk lada sulah & lada hitam


Cendawan2 yg digunakan =)
Boleh dah start masak:

Mula2 tumis bawang merah, bawang putih & halia. Dah naik bau pastu, masukkan air & kiub ayam. Dah tu masukkan sayur kobis, carrot & cendawan Shitake sbb amik masa skit.

Dah empuk sayur2 tadi, masukkan la cendawan telinga kera & cendawan tiram kelabu plk. Air tu xyah byk2 sgt sbb nnt hilang rasa manis cendawan2 tu. Dah nampak masak, letaklah su'un & garam secukup rasa. Kalau rasa nk hot lagi, leh la letak serbuk lada sulah & lada hitam.

So, dah siap. Tadaaa.......
Masih berasap di dalam periuk
Selamat mencuba ye!

Juz sharing:
- kalau guna cendawan Shitake kering, rendam 2 @ 3 jam b4 start masak dgn air suam sampai kembang. Kemudian toskan airnya.
- kalau nk letak ayam, udang pun boleh..no hal. Apa saja lah ye janji halal segala fish ball, chicken ball, crab ball & seangkatan dgnnya.
- sgt sesuai utk org demam yg hilang selera makan.

InsyaAllah nnt aku share dgn korang kebaikan cendawan utk kesihatan kita ye. =)

No comments:

Post a Comment

Anakku masuk tahun 1