So, ni bahan-bahannya:
- bawang merah (dihiris), bawang putih (dihiris), halia (dihiris)
- cendawan Shitake, cendawan Tiram Kelabu, cendawan Telinga Kera (ikut suka janji yg boleh dimakan)
- Kobis, Carrot (ikut suka)
- Su'un
- Kiub ayam
- garam
- minyak masak
- air
- serbuk lada sulah & lada hitam
![]() |
Cendawan2 yg digunakan =) |
Mula2 tumis bawang merah, bawang putih & halia. Dah naik bau pastu, masukkan air & kiub ayam. Dah tu masukkan sayur kobis, carrot & cendawan Shitake sbb amik masa skit.
Dah empuk sayur2 tadi, masukkan la cendawan telinga kera & cendawan tiram kelabu plk. Air tu xyah byk2 sgt sbb nnt hilang rasa manis cendawan2 tu. Dah nampak masak, letaklah su'un & garam secukup rasa. Kalau rasa nk hot lagi, leh la letak serbuk lada sulah & lada hitam.
So, dah siap. Tadaaa.......
![]() |
Masih berasap di dalam periuk |
Juz sharing:
- kalau guna cendawan Shitake kering, rendam 2 @ 3 jam b4 start masak dgn air suam sampai kembang. Kemudian toskan airnya.
- kalau nk letak ayam, udang pun boleh..no hal. Apa saja lah ye janji halal segala fish ball, chicken ball, crab ball & seangkatan dgnnya.
- sgt sesuai utk org demam yg hilang selera makan.
InsyaAllah nnt aku share dgn korang kebaikan cendawan utk kesihatan kita ye. =)
No comments:
Post a Comment